ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΠΕΤΡΙΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

 

Αναπαλαίωση σε πέτρινα κτίρια

Είναι πιστεύω, κοινή παραδοχή, από το μεγαλύτερο τουλάχιστον πληθυσμό της Ευρώπης και βέβαια της Ελλάδος, ότι τα πέτρινα κτίρια, είναι αυτό που έχουν κερδίσει τον τίτλο "διαχρονικές κατασκευές".

Η δύναμη της πέτρας στις κατασκευές.

Η δύναμη και την αντοχή που παρουσιάζει η πέτρα σαν δομικό υλικό, ήταν κατά την γνώμη μου, το στοιχείο εκείνο που την έκανε τόσο δημοφιλή στις κατασκευές και όχι μόνο, άλλα επιπλέον στοιχεία που παρουσιάζει ως κύριο υλικό δόμησης και διακόσμησης, είναι αν μη τι άλλο η φυσική ομορφιά της, μια ομορφιά που μπορεί να συνδυάσει αρχιτεκτονικά το κλασικό με το μοντέρνο, ανάλογα πάντοτε με το ύφος που θέλουμε να δώσουμε.

 

Η επεξεργασία της πέτρας.


Γενικά, όπως όλα τα φυσικά υλικά, έτσι και η πέτρα κατατάσσεται στα κατεργάσιμα υλικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο χτίσιμο ενός σπιτιού ακατέργαστη, η και κατεργασμένη - πελεκητή η ακόμη και ως υλικό επένδυσης, η επιλογή εξαρτάται ανάλογα με την αρχιτεκτονική του περιβάλλοντος τοπίου. Κατά την γνώμη μου είναι ίσως το μόνο δομικό υλικό που δένει τόσο αρμονικά με τον σοβά, το ξύλο, το μέταλλο, το γυαλί και άλλα υλικά.
 

Πέτρα και Ελληνική παράδοση.

Στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική η πέτρα, έχει κυριαρχήσει ως το μοναδικό προσφερόμενο φυσικό υλικό κατασκευών σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Όπως ίσως θα γνωρίζετε οι μονωτικές ιδιότητες της πέτρας (πέτρινοι τοίχοι πάχους 60 εκ),  μπορούν να συγκριθούν μόνο με ειδικές κατασκευαστικές εφαρμογές που συντελούνται  με μεγάλο κόστος προκειμένου να δώσουν πλήρως ικανοποιητικό μονωτικό αποτέλεσμα.

 

Πέτρινα σπίτια και μόνωση.

Στις κατασκευές πέτρινων σπιτιών αλλά και στις αναπαλαιώσεις των πέτρινων σπιτιών που έχουμε κάνει κατά καιρούς, είδαμε ότι όταν κατασκευάζαμε πέτρινα κτίρια με τοιχία πάχους 60 εκατοστών είχαμε ως αποτέλεσμα την καλύτερη δυνατή φυσική μόνωση, θέλοντας να αποδείξουμε αυτά που γνωρίζαμε ήδη, προχωρήσαμε σε μετρήσεις το καλοκαίρι και σε ημέρες καύσωνα (με εξωτερική θερμοκρασία τους 43 C.) την εσωτερική θερμοκρασία ενός πέτρινου σπιτιού που αναπαλαιώσαμε και είδαμε ότι υπήρχε σταθερή στους είκοσι εφτά βαθμούς.

 

Ελλάδα και πέτρινα σπίτια.

Στο υπέροχη χώρα μας, την Ελλάδα μας, υπάρχουν πολλά μοναδικά πέτρινα κτίρια, είμαστε περήφανοι που ως ομάδα, είμαστε και εμείς ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας που συνεχίζει να κοσμεί τον τόπο της με αυτές τις κατασκευές.

 

Νικόλας Τέτρις.

 

Show: